Utilizarea testului de diagnostic pulsional Szondi în selectia si orientarea profesionala - Vectorul paroxismal
Utilizarea testului de diagnostic pulsional Szondi în selectia si orientarea profesionala - Vectorul paroxismal
Utilizarea testului de diagnostic pulsional Szondi în selectia si orientarea profesionala - Vectorul paroxismal (P)
Vectorul paroxismal, numit şi vectorul afectiv sau vectorul de surpriză este alcătuit din factorul epilepsie (e) şi din factorul isterie (hy),factori opuşi şi totodată similari.
Factorul e (epilepsie)
Factorul e se referă la controlul emoţiilor violente, agresive. În testul Szondi, epilepsia este interpretată fiziologic ca manifestarea cea mai pură a exploziei agresive. Interpretarea factorului e este legată de controlul şi descărcarea energiei agresive, reflectând aspectele personalităţii care sunt strâns legate de dezvoltarea Supraeului.
Reacţia factorială e+ rezultă din identificarea subiectului cu fotografiile care exprimă un control sever asupra descărcării afectelor violente şi agresive şi indică un Supraeu dinamic activ, fiind specifică indivizilor interesaţi de problema binelui şi a răului. Este un semn de control etic.
Corelează frecvent cu un nivel cultural elevat şi apare în profesiile consacrate în primul rând ajutorării celorlalţi. Apare la subiecţii care implică sublimare şi operare cu simboluri.
Este o reacţie rară în populaţia cu status socio-economic scăzut, aceste persoane exprimându-se frecvent agresiv şi neavând obsesia unei conduite etice.
Reacţia factorială e- se întâlneşte la indivizii susceptibili a avea explozii de agresivitate. Indivizii cu reacţie e- sunt de regulă impulsivi, caracterizaţi printr-un Supraeu slab. E- duce la o tensiune generală şi la tendinţa de a descărca spontan, printr-un acting-out, pulsiunile Sinelui. Se întâlneşte frecvent la indivizii antisociali, de la vagabonzi până la criminali (în asociere cu s+ şi m-). Apare, de regulă, în profesiile inferioare, care implică munca fizică.
Interese / Operotropism
- cei care iau hotărâri definitive prin sentenţiozitate, jurişti, călăi, gardieni de închisoare, cei care se ocupa cu profesiuni într-un mediu cu pedepse si cu criminali;
- profesii care presupun ajutorul: asistent social, medic, profesii de salvator.
- profesii care cer un extraordinar simţ al echilibrului: artişti de circ, trapezişti, lucrători pe acoperişuri, alpinişti, căţărători, planorişti;
- profesii în legătură cu pericole vitale: sporturi de risc, piloţi de încercare, participanţi la acţiuni de salvare de mare risc, genişti, munca cu armament de război, pompieri;
- profesii de tip porimanic (profesii ce implica părăsirea locului, care au de a face cu călătorii): şoferi, transportori, navigatori, ciclişti, piloţi, schiori, excursionişti, ghizi;
- profesii care au de a face cu elementele naturale: meteorologi, gropari, grădinari, mineralogi, fochişti, oceanografi, schiori nautici, experţii în diguri, scafandri, electricieni;
- profesii în anturajul morţii: funcţionar la cimitir, gropar, cioclu;
- ocupaţii de rivalitate, concurenţă industrială;
- sportivi de competiţie;
- criminalul de profesie.
Factorul hy (isterie)
Factorul hy indică modul cum subiectul îşi controlează emoţiile moi, tandre, corespunzătoare factorului h din vectorul sexual. Criza isterică este o criză mai moale decât cea epileptică, cu mai puţină motricitate şi care exprimă nevoia de a fi în centrul atenţiei, de a face obiectul simpatiei, milei, iubirii anturajului.
Reacţia factorială hy+ sugerează că subiectul îşi acceptă nevoia de exprimare a propriilor emoţii într-o manieră cât mai directă, spontană, demonstrativă. Individul manifestă o oarecare naivitate, un infantilism expresiv, o lipsă de asimilare a codurilor sociale care reglează exprimarea emoţiilor în cadrul grupurilor. El apare ca afectat, dornic să atragă atenţia celor din jur.
Reacţia factorială hy- evidenţiază faptul că persoana a introiectat un cod expresiv, că a învăţat să-şi exprime emoţiile făcând apel la mecanisme acceptate social, la mecanisme mascate. Individul este capabil de control, de modularea emoţiilor în maniere conformiste.
Interese / Operotropism
- profesii în care se manifestă căutarea de senzaţional, show-man, ziarist la presa de senzaţie,
- profesii care permit apariţia „pe scenă”: actori, artişti, politicieni, unii organizatori, profesori;
- profesii în care „se joacă un rol”.
Citeste mai mult:
Acest articol nu poate fi preluat fara acordul nostru.