Dezvoltare Personala | Psiholog Psihoterapeut Psihiatru Coach | E-psiho.ro
Inregistrare
Autentificare
Inregistreaza-te
ca Specialist si promoveaza-ti articolele, evenimentele sau joburile
Pagina de facebook e-psiho Pagina de google plus e-psiho Canalul de twitter e-psiho Canalul de youtube e-psiho Feed RSS e-psiho Adaugare la bookmark e-psiho Adaugare ca motor de cautare e-psiho
Newsletter
Processing

Dezvoltare Personala

Ce este un coach?

Ce este un coach?

 

Concise Oxford Dictionary defineste verbul “to coach” ca “a medita pe cineva, a forma pe cineva, a oferi indicii cuiva, a orandui faptele”, definitie ce nu ne ajuta acum prea mult, acestea fiind actiuni care nu au o legatura neaparata cu coaching-ul.

Ceea ce este sigur despre coaching este ca se concentreaza asupra posibilitatilor viitoare ale cuiva, nu asupra greselilor din trecut ale persoanei respective.

Cum sa incepi o noua viata!

Cum sa incepi o noua viata!

 

Fie azi prima zi din noua ta viata!

Unii oameni se trezesc in fiecare dimineata simtindu-se deziluzionati si coplesiti. Cand se privesc in oglinda, toate esecurile si dezamagirile le revin in gand. Acest lucru se intampla cu precadere acelora care  au in jurul lor oameni incarcati cu energie negativa. Nici prin gand nu le trece ca au inauntrul lor puterea de a schimba toate aceste si de a incepe efectiv sa traiasca si sa se bucure de viata. Simt ca nu sunt suficient de puternici pentru a schimba acel ceva din viata lor care  nu functioneaza cum trebuie. Viata este insa ce faci tu din ea. Fiecare dintre noi avem forta de a ne face visurile sa devina realitate. Uneori este necesar doar un stop de creativitate si incurajare, dar daca vrei ceva din tot sufletul, orice este posibil.

Cum sa devii lider

Cum sa devii lider

V-ati intrebat vreodata ce inseamna o conducere eficienta, de succes, in ce fel influenteaza aceasta performantele unei organizatii si motivatia?

Zambetul nu se invata – El vine din interior

Zambetul nu se invata – El vine din interior

 

Exista 19 feluri de a zambi, este concluzia unui cercetator american. Dintre acestea, doar unul e spontan si adevarat.In 1967, Paul Ekman, un cercetator american din San Francisco, a pornit in cautarea unui popor care traise pana atunci in izolare completa, care nu vazuse oameni din alt popor si nu auzise de nicio descoperire a lumii moderne. Ekman nu cauta un paradis pierdut si nici nu voia sa scrie un studiu de antropologie care sa rastoarne tot ce se descoperise pana la el. Voia sa vada cu proprii ochi daca oamenii dintr-un popor complet izolat zambesc si daca zambetul lor seamana cu al nostru.

Un zambet din Noua Guinee

Sunt “self-help books” de ajutor?

Sunt “self-help books” de ajutor?

 

În 2000, consumatorii din Statele Unite au cheltuit 563 milioane dolari pe cărţile de „auto-ajutorare”. Mulţi oameni nu au acces la tratament adecvat, poate că trăiesc într-o zonă izolată, sunt prea ocupati sau nu-si pot permite sa apeleze la psihoterapeuti astfel alternativa la psihoterapie sunt cartile de „auto-ajutor – self help books” care au un potenţial enorm.  Acestea pot fi un mod puternic de a ajuta oamenii care altfel nu sunt capabili de a beneficia de astfel de servicii.

Ca terapeut, mi s-a cerut ocazional să recomand "self-help books".  Numărul de cărţi de auto-ajutorare este uimitor.  Există o mulţime de opţiuni. Intrebarea este: cum alegem "a sel-help book", care ne va ajuta?

Invata sa fii fericita !

Invata sa fii fericita !

 

Ce este fericirea? Cei mai multi o definesc ca pe o stare generala de bine. In ziua de azi, psihologii au stabilit ca fericirea nu este un rezultat al circumstantelor si este chiar o componenta genetica. Te nasti programat genetic cu o tendinta fie spre o stare de multumire fie spre una de nemultumire. Dar ce te faci daca nu esti printre acele persoane inzestrate sa vada viata in roz? Te resemnezi si astepti impacata chinul etern al nefericirii vesnice? In nici un caz! Gandirea pozitiva se poate invata si fericirea e doar la un pas de tine daca respecti cateva sfaturi simple.

Zambeste!

Expertii spun ca e bine sa ne trezim in fiecare dimneata cu zambetul pe buze. Chiar daca nu ai motive reale sa zambesti, provoaca-ti un zambet cu ajutorul muschilor faciali si astfel iti vei pacali creierul sa dea acelasi raspuns. In timp ce zambesti autosugestioneaza-te pozitiv cu mesaje de genul " Sunt fericita. Voi avea o zi minunata si plina de realizari".

Cum iti poti schimba viata doar prin puterea cuvintelor

Cum iti poti schimba viata doar prin puterea cuvintelor

La inceput a fost cuvantul, asa se spune in Geneza.

“Cere si ti se va da, cauta si vei afla, bate si ti se va deschide. Caci oricine cere capata, cine cauta, gaseste, iar celui ce bate, i se va deschide.” Matei, 7:7

Cautam peste tot retete pentru fericire, cum sa traim sanatos, cum sa atragem un barbat in viata nostra, cum sa fim mai bune, cum sa slabim mai repede, cum sa avem succesc si sa urcam in varful piramidei, cum sa seduci cat mai multi barbati, cum sa nu mai suferi din iubire, cum sa, cum sa, cum sa….. Raspunsul este doar la tine, raspunsul este in tine.

De expemplu, poti citi un exercitiu interesant intr-un material pentru dezvoltare personala si vrei sa il aplici si chiar o faci, dar cum se face ca a doua zi il si uiti sau peste cateva zile. Simplu, acel exercitiu nu era pentru tine, nu era potrivit persoanei tale, caracterului tau. Trebuie sa cauti ceva care sa ti se potriveasca, ceva cu care sa vibrezi, ceva care iti vine instinctiv sa il faci, nu sa spui: “A, stai ca imi aduc aminte, parca am citit undeva cum as putea sa procedez in aceasta situatie.” Nu, daca ai gasit ceva util si productiv pentru tine si il aplici fara sa stai pe ganduri, acel lucru ti se potriveste.

Invata terapia prin iertare

Invata terapia prin iertare

Imi aduc aminte de mine in trecut cum eram, cate vorbe rele imi adresam, cat de mult ma certam, cat ma judecam, cat ma pedepseam.

Daca imi propuneam ceva si nu reusem sa duc sarcina pana la bun sfarsit, gaseam scuze in exterior, dadeam vina pe altii sau pe mine, ma injuram, eram atat de mica in ochii mei, imi dadeam singura palme si automat si stima mea de sine se diminua.

Aveam zile in care ma vedeam atat de nesemnificativa pentru lumea asta, nu intelegem, cum iubitul de la vremea respectiva ma putea iubi. Nu intelegeam cu prietenii inca imi erau aproape. Nu intelegeam cum ma mai pot intoarce in sanul familiei. Nu intelegeam cum ma mai suportau hainele intr-un trup hidos, pe care il uram si nu imi placea sa il privesc in oginda. Cum din sufletul meu mai putea iesi lumina cand eu zilnic il intunecam. Cum de mintea mea mai putea procesa si ganduri frumoase cand doar drame imi treceau prin cap.

Uitandu-ma acum inapoi, efectiv ma ingrozesc. Chiar nu pot gasi nici o explicatie logica pentru felul cum m-am comportat cu mine si automat cu ceilalti.

Pe drumul vietii mele, pe calea mea, raneam toti oamenii din jurul meu. Cand cineva incerca sa ma ajute cu un sfat sau o vorba imediat il indepartam, ma enervam ca isi permitea sa gandeasca pentru mine, de unde sa stie el ce este mai bine pentru mine.

Tu crezi in destin, karma, soarta?

Tu crezi in destin, karma, soarta?

Karma, destin, soarta, spune-i cum vrei…..

Crezi ca esti stapana pe el, crezi ca tu iti alegi destinul?

Crezi in liberul arbitru?

Crezi ca iti este predestinat sa ti se intample ceva?

Ca nu poti schimba cu nimic soarta?

Ca asa iti este crucea si tu trebuie sa o porti?
In ultima luna m-am gandit si am meditat foarte mult pe acest subiect.

M-au pasionat stiintele oculte, astrologia, tarotul, numerologia, chiromantia. M-am intrebat si m-am tot intrebat care este rostul vietii mele, incotro ma indrept, ce mai am de trait, ce mai am de incercat, cum o sa fac fata la tot ce imi rezerva viata.

M-am gandit la toti oamenii ce au facut parte din viata mea, care a fost rostul si misiunea lor, cum m-au influentat, ce am invatat de la ei.

Si pentru toate acestea aveam nevoie de un loc linistit, asa ca mi-am luat frumos picioarele la plimbare, m-am asezat in curte, pe iarba deasa si verde.

Infinitatea cerului imi era tabloul alb iar gandurile mele erau pensula si culorile cu care am inceput sa trasez usor linii, la inceput mai vagi, in nunate pale, ca dupa un timp totul sa fie mult mai clar si mai pronuntat.

Dintr-un nor am desenat formele casei din copilaria mea, casa bunicilor. O casa batraneasca din caramida veche, de un portocaliu aprins cu geamuri mari, acoperite de obloane maronii de culoarea pamantului.

Pagini