Despre Psihiatire | Psiholog Psihoterapeut Psihiatru Coach | E-psiho.ro
Inregistrare
Autentificare
Inregistreaza-te
ca Specialist si promoveaza-ti articolele, evenimentele sau joburile
Pagina de facebook e-psiho Pagina de google plus e-psiho Canalul de twitter e-psiho Canalul de youtube e-psiho Feed RSS e-psiho Adaugare la bookmark e-psiho Adaugare ca motor de cautare e-psiho
Newsletter
Processing

Despre Psihiatire

Psihologie vs. Psihiatrie

Psihologie vs. Psihiatrie

 

M-ati rugat mai demult sa va scriu despre diferenta dintre psihologie si psihiatrie.
O consider o idee buna, cu atat mai mult, cu cat domeniul psihologiei incepe sa devina interesant pentru tot mai multi. Persoanele care sunt interesate de dezvoltare personala si incep sa asculte, sa citeasca, sa discute, intalnesc de fapt domeniul psihologiei.

Ce inseamna Psihiatria?
Cei mai multi oameni stiu ce inseamna psihiatru: “un fel de doctor, care da medicamente la oamenii care au probleme cu capul sau cu nervii”.
La psihiatru ajung oamenii care incep sa se comporte intr-un mod ciudat, care devin incapabili sa aiba grija de ei insisi, care nu mai pot fi controlati, care nu mai pot trai impreuna cu altii pentru ca le fac rau sau incearca chiar sa se sinucida.
Atunci ei ajung la psihiatru, care le da medicamente si ii trimite acasa cu tratament, sau ii interneaza in spital. Exemple de boli psihice care sunt/pot fi tratate de catre psihiatru: depresie majora, schizofrenie, alcoolism etc.

Categorii: 

Mica istorie a psihiatriei

Mica istorie a psihiatriei

Catre sfarsitul Evului Mediu, maladiile mentale erau considerate a avea origini supranaturale. Sub Vechiul Regim, in spitale, cateva locuri erau rezervate pentru “nebuni”, dar caracterul patologic al starii lor nu era inca cunoscut. A trebuit sa vina Revolutia Franceza pentru ca acesti bolnavi sa fie incredintati medicilor, dar conditiile lor de viata in stabilimentele psihiatrice ramaneau mizere.

Imediat dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, psihiatrii s-au straduit sa dezvolte viata sociala a bolnavilor (terapie ocupationala, ergoterapie), dar mijloacele terapeutice erau limitate: izolare, hidroterapie, sedative, tratament moral. Numi in anii 1950 si-au facut aparitia medicamentele active in psihoze (dintre care si antidepresivele), ceea ce a contribuit la transformarea atmosferei din stabilimente si a facilitat abordarea psihoterapeutica a pacientilor.

Categorii: 

Definitia psihiatrie

Definitia psihiatrie

 

Psihiatria (din limba greacă: psyché (ψυχη) = spirit, suflet şi iatros (ιατρος) = medic) este o ramură a medicinei care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea, tratamentul şi reabilitarea persoanelor cu boli mintale.
Noţiunea Psihiatrie a fost introdusă în terminologia medicală în 1808 de medicul german Johann Christian Reil din Halle (iniţial „Psychiaterie”, devenită mai târziu „Psychiatrie”).

Psihiatria poate fi definită ca o „disciplină de sinteză” prin care urmărirea şi menţinerea sănătăţii mintale - scopul său principal - se obţin luând în considerare diverşi factori: psihologici, socio-culturali, politici, juridici, medico-farmacologici. Domeniul psihiatriei se extinde în multe alte specialităţi medicale. Tulburările psihice şi bolile mintale influenţează aproape toate aspectele vieţii unui pacient, funcţiile fizice, comportamentul, afectivitatea, perceperea realităţii, relaţiile interumane, sexualitatea, munca şi timpul liber. Asemenea tulburări sunt cauzate de interacţiunea unor factori complexi, biologici, sociali şi spirituali, care nu pot fi totdeauna puşi în evidenţă cu siguranţă.

Categorii: