Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in /home3/repsih03/public_html/sites/all/modules/views/includes/view.inc on line 2421

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in /home3/repsih03/public_html/sites/all/modules/views/includes/handlers.inc on line 733
Utilizarea testului de diagnostic pulsional Szondi în selecţia şi orientarea profesională - Vectorul Eului (Sch) | Psiholog Psihoterapeut Psihiatru Coach | E-psiho.ro
Inregistrare
Autentificare
Inregistreaza-te
ca Specialist si promoveaza-ti articolele, evenimentele sau joburile
Pagina de facebook e-psiho Pagina de google plus e-psiho Canalul de twitter e-psiho Canalul de youtube e-psiho Feed RSS e-psiho Adaugare la bookmark e-psiho Adaugare ca motor de cautare e-psiho
Newsletter
Processing

Utilizarea testului de diagnostic pulsional Szondi în selecţia şi orientarea profesională - Vectorul Eului (Sch)

Utilizarea testului de diagnostic pulsional Szondi în selecţia şi orientarea profesională - Vectorul Eului (Sch)

 

Utilizarea testului de diagnostic pulsional  Szondi în selecţia şi orientarea profesională - Vectorul Eului (Sch)

Vectorul Eului, numit şi vectorul schizofrenic, este compus din factorul catatonie (k) şi din factorul paranoia (p). Vectorul Sch arată în ce mod şi cât de bine gestionează subiectul trebuinţele (instinctele) astfel încât descărcarea acestora să asigure un echilibru între satisfacerea lor şi integritatea organismului. Eul mediază şi reglează raporturile individului cu lumea şi cu sine.

Factorul k (catatonie)

Factorul k exprimă tendinţa organismului de a bloca manifestarea fuzională a trebuinţelor în mediu, de a le încapsula, de a opri satisfacerea lor în exterior.

Reacţia factorială k+ exprimă nevoia subiectului de a se înscrie în spatele unui zid defensiv narcisic, dorinţa de a-şi fi autosuficient şi de a nu comunica afectiv cu ambianţa. Indivizii fac apel la introiecţie ca mecanism de apărare a Eului şi prezintă trăsături narcisice şi egocentrice. Ei manifestă o anumită independenţă afectivă şi o nevoie de a se detaşa emoţional de ceilalţi. Toate acestea conduc persoana la închiderea într-o lume proprie de obiecte speculative, de abstracţiuni ale obiectelor reale. Aceste persoane îşi neutralizează emoţiile, le abordează la modul intelectual, dând dovadă de indiferenţă afectivă şi de o anumită rigiditate în conduită.
Sunt persoane excentrice, indisciplinate, care nu se conformează uşor legilor realităţii. Aceşti subiecţi au tendinţa de a-şi alege meserii abstracte şi intelectualizate.

Reacţia factorială k- apare la persoanele care resping trebuinţa de închidere în propria lume, aceasta manifestându-se mai simplu, mai primitiv, prin refulare. Astfel, subiectul îşi neagă trebuinţele şi încearcă să le împingă în inconştient, fiind incapabil să le asimileze conţinutul. Acest mecanism intră în acţiune când exprimarea liberă a unor trebuinţe este indezirabilă şi subiectul simte nevoia să renunţe la satisfacerea lor pentru a se adapta la realitate, conformându-se astfel principiului realităţii.
Aceste persoane sunt conformiste şi realiste şi îşi satisfac propria individualitate (subiectivitate) respectând principiul realităţii. Sunt persoane care se constrâng să se comporte cum trebuie cu ceilalţi, dar acest control este trăit sub forma unei anxietăţi sau a unei inhibiţii permanente ce exprimă lipsa de libertate interioară.

Interese / Operotropism

-    profesii realiste: matematician, fizician, geograf, geolog;
-    profesii din domeniul ştiinţelor naturii;
-    plăcerea de a da ordine, a împărţi, a sistematiza;
-    profesii din atmosfera limitărilor: economie, management, legislaţie;
-    profesii legate de materie: comerţ, meşteşugar, manufacturier, munci de rutină;
-    profesii din mediul structurilor ierarhice: armată, biserică, şcoală, administraţie, funcţionar;
-    profesii din mediu proprietăţii: bani şi simboluri statutare, bănci;
-    profesii din mediu realist al perceptibilului (palpabilului);
-    activităţi de tipul: a arhiva, a ţine strâns, a nota, a face liste, a calcula, a face sisteme, a lucra la computer;
-    activităţi de măsurare, de târguială, de competiţie;
-    profesii tehnice: maşini, construcţii înalte sau subterane, arhitectură;
-    activităţi de control: paznic, poliţist, controlor, revizor;
-    activităţi excentrice cu caracter de recluziune (pustnic, tipi cu toane, capricioşi);
-    activităţi cu materiale dure: cioplitori în piatră, pavatori, şlefuitori;
-    profesii ce utilizează maşini puternice: tren, macara, tractor, camion;
-    profesii care au de a face cu renunţarea: religioşi ai sărăciei, ai castităţii, umanişti socialişti, comuniştii, asceţi, lucrători în organizaţii non-profit.

Factorul p (paranoia)

Factorul p exprimă tendinţa generală a organismului de a fuziona cu obiectele din mediu, eliminând graniţele dintre Eu şi lume. Satisfacerea trebuinţei p se realizează prin descărcarea ei asupra unui obiect din ambianţă, adică prin fuzionarea dintre Eul subiectului şi acel obiect, până la dispariţia graniţelor dintre acestea. Obiectul trebuinţelor Eului este unul abstract, neexistând un obiect anume ca în cazul pulsiunilor din ceilalţi vectori.

Reacţia factorială p+ arată că subiectul îşi acceptă dorinţa de investire emoţională a lumii, dorinţa individului de a avea emoţii şi sentimente. În acelaşi timp, artă că persoana este atentă la trăirile sale, ceea ce corelează cu un demers introspectiv şi cu capacitatea de a verbaliza respectivele emoţii şi trebuinţe sau conflictele dintre ele.
Reacţia p+ apare mai ales la indivizi cu o instruire superioară, apţi să-şi verbalizeze sentimentele.
Reacţia factorială p- arată că individul nu-şi acceptă trebuinţa de participare afectivă la lume, refuză să-şi asume propriile dorinţe şi sentimente şi nu le acordă un mare interes. Acesta sunt percepute difuz datorită lipsei de introspecţie şi tind să fie proiectate în exterior, pentru ca apoi să fie percepute ca nişte solicitări venite din afară, din partea celorlalţi.
Reacţia p- indică o structură mai simplă a Eului, lipsa capacităţii de verbalizare şi se întâlneşte mai des în mediile profesionale inferioare. Datorită faptului că subiectul este mai puţin capabil să-şi exprime verbal emoţiile face ca acestea să fie mai puţin controlate ca manifestare. În consecinţă, sistemul de trebuinţe al acestui individ erupe ocazional în comportamente dezadaptative sau chiar periculoase.
Reacţia p- este caracteristică populaţiilor primitive, impregnate de o gândire magică şi caracterizate prin disoluţia Eului personal în Eul colectiv.

Interese / Operotropism

p-
-     profesii anxiofuge şi/sau de asigurare (securitate, antitero);
-     profesii privind înlăturarea suspiciunii: profesii de observaţie (detectiv, supercontrol, spionaj, filaj, vameş, criminologi, cei care adulmecă urmele);
-    profesii din medii oculte: medium, parapsihologi, spiritişti, magi;
-    profesii în preajma persoanelor regresive: copii mici, bătrâni,  handicapaţi;
-    profesii „alchimice”: farmacişti, deparazitologi;
-    profesii cu statut social şi sentiment de sine redus.

p +
-    profesii cu un înalt sentiment de sine şi statut (profesii academice, profesii de carieră, arivişti, aristocraţi, VIP-uri);
-    profesii creative, accentuat fanteziste: artă, profesii filozofice nematerialiste;
-    profesii ale cuvântului: oratori, traducători;
-    profesii filozofice, teologice, mistice;
-    profesii de conştiinţă: psihologi, cercetători sociali, sociologi;
-    profesii cu preponderenţa auzului: muzicanţi, medici ORL;
-    vizionari, profesii orientate spre viitor: ocultism, utopişti, inventatori, proiectanţi, revoluţionari, inovatori;
-    profesii de sugestibilitate sau ale puterii de convingere: politicieni şi oratori.

Citeste mai mult:

Vectorul Sexual

Vectorul paroxismal

Vectorul de contact

Acest articol nu poate fi preluat fara acordul nostru.