Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in /home3/repsih03/public_html/sites/all/modules/views/includes/view.inc on line 2421

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in /home3/repsih03/public_html/sites/all/modules/views/includes/handlers.inc on line 733
Psihologia culorilor | Psiholog Psihoterapeut Psihiatru Coach | E-psiho.ro
Inregistrare
Autentificare
Inregistreaza-te
ca Specialist si promoveaza-ti articolele, evenimentele sau joburile
Pagina de facebook e-psiho Pagina de google plus e-psiho Canalul de twitter e-psiho Canalul de youtube e-psiho Feed RSS e-psiho Adaugare la bookmark e-psiho Adaugare ca motor de cautare e-psiho
Newsletter
Processing

Psihologia culorilor

Psihologia culorilor

psihologia culorii

 

În timp ce culoarea a înconjurat lumea peste tot şi a supus-o influenţei sale din vremuri imemoriale, comparativ, numai recent, am fost capabili să producem şi să folosim culoarea atât de uşor, precum o facem astăzi. Înainte de sec. XIX numai un număr limitat de vopsele şi pigmenţi se cunoşteau şi acestea erau în principal de origine organică. Erau în acelaşi timp foarte scumpe, aşa încât fabricara culorii şi a materialelor decorative era prerogativul bogăţiei. Sute de mii de melci au fost sacrificaţi pentru ca un împărat roman să-şi poată purta roba de purpură în timp ce supuşii trebuiau să fie mulţumiţi cu bumbac sau lenjerie nealbită.
 
Numai în cadrul ultimei sute de ani această situaţie s-a schimbat material, la început cu sinteza vopselurilor de anilină, mai apoi cu derivatele cărbunelui şi cu oxizii metalici, astfel încât astăzi puţine lucruri pe care le facem au rămas la stadiul iniţial fără a fi vopsite, pictate sau colorate în parte sau în întregime.
Această folosire în creştere a culorilor, combinată cu competiţia şi în creştere între manufacturi pentru ridicarea vânzărilor a condus la o mare dezvoltare pe tărâmul psihologiei culorii. De exemplu, cei care produc zahăr ştiu că nu trebuie să păstreze produsul în ambalaj verde.
 
Culorile îşi au influenţa lor asupra noastră şi această influenţă este localizată în profunzimea materialului nostru fiziologic. În cazul lucrurilor pe care le cumpărăm suntem liberi să alegem conform preferinţelor proprii. Din această cauză producătorul trebuie să studieze, să se asigure că alegem produsele sale, preferându-l produselor celorlalţi competitori.
 
Dacă produsul său este zahărul atunci ştie că trebuie să îl împacheteze în albastru, sau cel puţin să aibă undeva pe pachet predominant albastru, că trebuie să evite cu orice preţ verdele, dar foarte probabil că nu ştie de ce se face astfel. Totuşi, senzaţia fiziologică asociată culorii albastru, este “dulceaţa”: verdele, pe de altă parte, este “astringent“ şi cine ar prefera zahăr astringent? Liniile aeriene ai căror pasageri refuză să coboare cu orce altă linie, fie că au cel mai mare record de siguranţă, fie cea mai bună îndemânare (meserie), dar cauzele cresc dacă se folosesc de serviciile unor buni consultanţi pentru culori.
Acolo unde culorile folosite în decorul interior au fost bine alese, tensiuni care se asociază zborului, chiar şi la cei mai nepăsători pasageri impun mai puţin stres nervos şi ajung la destinaţie
 
într-o stare relaxată.
Cînd privim o pictură sau fotografii colorate, semnificaţia psihologică a culorii apare de obicei mai puţin, deoarece mulţi alţi factori sunt implicaţi – subiectul, echilibrul de forţe şi configuraţia, echilibrul culorilor însăşi, educaţia şi exerciţiul celui care priveşte şi aprecierea estetică a acestuia.
Uneori este posibil a deduce caracteristicile personalităţii pictorului când acesta pune un mare accent pe 2-3 culori, de exemplu, obsesia lui Gauguin pentru galben – dar în general, când sunt folosite multe culori pentru a crea un întreg, determinînd dacă ne place sau nu , decât reacţia psihologică la culorile respective.
 
În cazul unei singure culori, este posibil să fie mult mai specifică, mai ales când culorile au fost alese cu exactitate, datorită directei lor asocieri cu trebuinţele fiziologice şi psihologice, aşa cum este cazul în testul color Luscher.
În acest caz preferinţa pentru o culoare şi nepreferinţa pentru o alta semnifică ceva definit şi reflectă o stare sufletească existentă a echilibrului glandular sau ambele aceste lucruri. Pentru a vedea cum este posibil ca această relaţie să fie universală şi de ce există independent de vârstă sex sau mediul cultural, e necesar să privim înapoi, la lunga expunere a omului la culorile naturii.
 

Adaugă comentariu nou

CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteţi un vizitator uman şi pentru a preveni spam-ul automat la trimiteri.
Imagine CAPTCHA
Introdu caracterele din imagine.