Frigiditatea se trateaza in cuplu | Psiholog Psihoterapeut Psihiatru Coach | E-psiho.ro
Inregistrare
Autentificare
Inregistreaza-te
ca Specialist si promoveaza-ti articolele, evenimentele sau joburile
Pagina de facebook e-psiho Pagina de google plus e-psiho Canalul de twitter e-psiho Canalul de youtube e-psiho Feed RSS e-psiho Adaugare la bookmark e-psiho Adaugare ca motor de cautare e-psiho
Newsletter
Processing

Frigiditatea se trateaza in cuplu

Frigiditatea se trateaza in cuplu

Atractia fizica este, in majoritatea cazurilor, cea care determina formarea unui cuplu. Totusi, exista femei pentru care iubirea fata de partener nu implica si dorinta sexuala.

Absenta libidoului, dar si imposibilitatea femeii de a atinge orgasmul in timpul unui contact sexual sunt diagnosticate drept frigiditate, iar cauzele care duc la aceasta disfunctie sexuala pot fi de natura organica, dar si psihologica. Inainte sa apelezi la terapia psihologica este necesara excluderea problemelor de ordin fizic: leziuni vulvo-vaginale, afectiuni uterine si o dereglare la nivelul glandelor, care sintetizeaza hormoni sexuali (hipofiza, tiroida, glandele suprarenale si ovarele). De asemenea, frigiditatea poate fi o consecinta a nasterilor cu un travaliu prelungit, in care nervii bazinului au fost comprimati de capul fatului. Si medicamentele din categoria tranchilizantelor si sedativelor pot cauza frigiditate. Cand toate aceste cauze de ordin functional sunt inlaturate, ramane sa identifici cauzele de ordin psihologic ce au condus la instalarea acestei tulburari a sexualitatii.


Semnal de alarma ca relatia sufera.

Specialistii spun ca frigiditatea este un simptom al lipsei de armonie dintre parteneri, manifestat prin dezinteresul femeii fata de viata sexuala. Mai mult, acest simptom agraveaza problemele deja existente la nivelul cuplului. Acest lucru se intampla deoarece lipsa de satisfactie sexuala scade increderea in sine a ambilor partenerilor, iar relatia dintlre ei se fragilizeaza si mai tare. Tensiunile repetate, brutatalitatea si infidelitatea unuia dintre parteneri pot determina aparitia frigiditatii, chiar daca initial femeia se bucura de satisfactie sexuala. Psihologii spun ca si conflictele dintre partener si copiii aflati in ingrijire pot genera frigiditatea femeii. In aceste cazuri, dezinteresul sexual este o forma de protest inconstient fata de atitudinea partenerului de cuplu si o forma de a exprima dezaprobarea.

Un mod de a santaja partenerul.

In relatiile in care apare abuzul fizic sau doar verbal, frigiditatea poate fi o consecinta a nesigurantei si a agresiunii resimtite de catre femeie. Violul si incestul sunt alte doua motive ce determina instalarea frigiditatii, deoarece sexualitatea in sine este perceputa ca o agresiune. In aceste situatii. consilierea psihologica este necesara pentru a schimba perceptia asupra propriei sexualitati.
Psihologii spun ca frigiditatea poate aparea si din nevoia femeii de a-si controla partenerul. Cu alte cuvinte, ele isi impun, inconstient, privarea de orgasm pentru a fi independente fata de partener. In acest mod, ele pot folosi actul sexual ca instrument de negociere, de santaj si de pedepsire a celuilalt.

De obicei, cand criza din interiorul cuplului se agraveaza, partenerii apeleaza la ajutor. Specialistii recomanda consilierea de cuplu inainte ca problemele sa fie grave. De obicei, terapeutii folosesc tehnica asocierii libere, care presupune faptul ca partenerii, ghidati de unul sau doi psihoterapeuti, vorbesc liber despre ceea ce ii framanta. Regula acestei tehnici este ca, in timpul sedintelor, partenerii sa nu ia decizii bruste. Din punct de vedere tehnic, intalnirile cu psihoterapeutii trebuie sa fie saptamanale sau bilunare si sa dureze minumum o ora. Potrivit specialistilor, rezultatele apar in cateva luni.

*STIATI CA: Se estimeaza ca 12% dintre femei nu ating orgasmul.

Adaugă comentariu nou

CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteţi un vizitator uman şi pentru a preveni spam-ul automat la trimiteri.
Imagine CAPTCHA
Introdu caracterele din imagine.