Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in /home3/repsih03/public_html/sites/all/modules/views/includes/view.inc on line 2421

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in /home3/repsih03/public_html/sites/all/modules/views/includes/handlers.inc on line 733
Ce se afla in spatele monogamiei in serie? | Psiholog Psihoterapeut Psihiatru Coach | E-psiho.ro
Inregistrare
Autentificare
Inregistreaza-te
ca Specialist si promoveaza-ti articolele, evenimentele sau joburile
Pagina de facebook e-psiho Pagina de google plus e-psiho Canalul de twitter e-psiho Canalul de youtube e-psiho Feed RSS e-psiho Adaugare la bookmark e-psiho Adaugare ca motor de cautare e-psiho
Newsletter
Processing

Ce se afla in spatele monogamiei in serie?

Ce se afla in spatele monogamiei in serie?

Monogamia in serie: trecerea de la o relatie sentimentala la alta, fara pauza intre cele doua. De ce devine tot mai comuna?
Cunoastem fiecare cel putin o persoana care intotdeauna este implicata intr-o relatie, chiar si imediat dupa o despartire. In ultima vreme, monogamia in serie - trecerea de la o relatie monogama la alta- a devenit un trend tot mai popular si acceptat in lumea dating-ului. De ce?
Monogamiii in serie cred in general intr-un model ideal de iubire si in importanta angajamentului fata de un partener, insa sunt rezervati in a crede ca dragostea adevarata se intalneste o singura data in viata. De ce sa ne legam de un Fat-Frumos toata viata, cand ne putem gasi unul nou de indata ce farmecul celui dintai se diminueaza?
Pentru multi oameni, relatiile par sa fie automatizate, asemeni pregatirii cafelei de dimineata sau servirea cinei seara de seara. Este curios cum unii dintre noi reusesc sa aibe atat de multe relatii de lunga durata, in timp ce altii fug speriati de angajament o data ce au incheiat o relatie serioasa. Sa fie frica de singuratate? Norocul? Genetica? Este ceva gresit in a-ti acorda o pauza pentru a petrece mai mult timp pentru tine inainte de a incepe o noua relatie?
Monogamia nu este instinctiva...
...iar monogamia traditionala nu este atat de comuna precum s-ar putea crede. Cercetarile empirice arata ca legaturile sentimentale trainice au existat pe parcursul istoriei doar in cateva civilizatii, cumuland aproximativ 20% din relatiile interumane. (Procentul se micsoreaza la 3% daca luam in calcul toate mamiferele). Exista insa speranta si pentru monogamii convinsi: oamenii sunt foarte flexibili in ceea ce priveste relatiile, fapt ce ne diferentiaza de restul mamiferelor. In alte cuvinte, dorinta noastra de a trai intr-un anume fel ne ajuta sa depasim inclusiv factorii biologici, ce ne conduc mai mult catre poligamie.
In ciuda faptului nu suntem din fire monogami, exista ceva intrauntrul nostru care cauta compania celuilalt si stabilitatea unei relatii de lunga durata. Iata semnele monogamiei in serie.
Este un compromis
Monogamia in serie poate fi considerata un tip de compromis intre asteptarile noastre de a "trai fericiti pana la adanci batraneti" si tendintele evolutionare. Trendul discutat este caracterizat printr-o viata intr-un univers ideal. Oamenii se comporta ca si cum relatiile vor dura la nesfarsit si spera ca asa va fi, desi aproape intotdeauna se termina la un moment dat. Se simt mai protejati stiindu-se intr-o relatie, desi acestea nu dureaza de fapt pana la moarte.
„Monogamia în serie a apărut ca urmare a normelor sociale şi reprezintă o alegere sigură pentru o femeie din mai multe puncte de vedere: moral, fizic, emoţional sau financiar”, apreciază psihologul Petrică Alexa.
Specialistul este de părere că femeile sunt ceva mai sensibile, aşadar, o despărţire produce un dezechilibru emoţional mai mare decât în cazul barbatilor. Ca urmare, ele încearca să refaca echilibrul cu ajutorul unei noi iubiri.Uneori şi stimulentul financiar te determină să începi imediat o altă relaţie serioasă.
Cum poti trece de la monogamie in serie la monogamie
În loc să priveşti noua relaţie ca pe o reconfirmare a propriei persoane, mai bine încearcă să rămâi singură o perioadă. Poţi afla mai multe despre tine analizând fosta relaţie, nu intrând într-una nouă.
Psihologul Petrică Alexa le-ar reproşa femeilor mai mult decât bărbaţilor faptul că se lasă conduse de impulsul de a începe o altă relaţie, fără să analizeze de ce s-a sfârşit fosta. Astfel, rişti ca istoria să se repete şi să dai naştere monogamiei în serie.
Femeia trebuie să analizeze motivele pentru care relaţiile nu au funcţionat şi să vadă cum s-a schimbat în plan personal în urma relaţiilor. Păstrează tot ce ţi-au adus ele bun şi învaţă din greşeli. Astfel poţi privi cu alţi ochi o nouă relaţie de cuplu, mărind şansele ca ea să nu se sfârşească precum celelalte.

Adaugă comentariu nou

CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteţi un vizitator uman şi pentru a preveni spam-ul automat la trimiteri.
Imagine CAPTCHA
Introdu caracterele din imagine.