Sandplay Therapy – Psihoterapia prin jocul cu nisip
Sandplay Therapy – Psihoterapia prin jocul cu nisip
Sandplay este o metoda de psihoterapie in care, prin intermediul scenelor create in ladita cu nisip cu ajutorul figurinelor miniaturale, pot fi exprimate trairi profunde care nu pot fi constientizate si exteriorizate prin limbaj.
Aspectele profund perturbate, adesea aspectele mai primitive ale personalitatii pot fi exprimate in jocul cu nisip. Astfel, ele pot fi percepute si reorganizate in cursul procesului.
Dora Maria Kalf este cea care a prezentat prima oara metoda in mod public la o conferinta a analistilor jungieni care a avut loc in Californiain 1962.
Cu timpul, metoda sandplay a devenit din ce in ce mai cunoscuta, si Dora Kalf a devenit unul dintre membrii fondatorii ai Societatii Internationale pentru Terapie Sandplay (ISST), in 1985.
Formarea in Sandplay Therapy in Romania este un program de doi ani, sub bagheta unui specialist de elita din comunitatea internationala a sandplay terapeutilor, un program de formare care beneficiaza de acreditare din partea STA (Sandplay Therapists of America), singura organizatie profesionala din lume care ofera la ora actuala formare de scurta durata in Sandplay Therapy.
Dr. BarbaraTurner este CST-T (Certtified Sandplay Therapist – Teacher) in cadrul STA si a avut sansa de a se forma in Sandplay Therapy in cadrul Institutului Jung din Zurich, Elvetia, cu Dora Kalff, initiatoarea terapiei prin jocul cu nisip. Dr. Turner a avut amabilitatea sa accepte invitatia noastra de a sustine in Romania formarea integrala a primelor generatii de sandplay terapeuti romani.
Cadrul institutional de formare in Romania este oferit in prezent de Asociatia pentru Promovarea Psihoterapiei, responsabil pentru formarea in Romania fiind psiholog Daniela Neagu. Promovarea si derularea programelor de formare si educatie continua in Sandplay Therapy va fi preluata de Asociatia Romana de Sandplay Therapy incepand cu anul 2010.
In proiect se afla crearea grupului de cercetare in Sandplay Therapy, infiintarea bibliotecii Sandplay Therapy, punerea in circulatie publica a lucrarilor de referinta in domeniul Sandplay Therapy si Play Therapy si a lucrarilor actuale in psihologia analitica, aceasta constituind baza corpului teoretic al terapiei prin jocul cu nisip.
Programul de formare pe care il va coordona Dr. BarbaraTurner in Romania va cuprinde:
- 40 ore de teoretice
- 15-30 sedinte personale (procesul personal va dura 1-2 ani)
- 25 ore de supervizare
La finalul cursurilor participantii primesc Certificate of Completion pe baza carora vor aplica la finalul programului in cadrul S.T.A. (Sandplay Therapists of America) pentru statutul de Sandplay Parctitioner.
La ora actuala S.T.A. este singura organizatie de Sandplay Therapy din lume care ofera formare pentru nivelul Sandplay Practitioner.
Adaugă comentariu nou