Nevoia de auto-actualizare – Abraham Maslow
Nevoia de auto-actualizare – Abraham Maslow
Abraham Maslow a propus o ierarhie pe care a reprezentat diferite nevoi care motiveaza comportamentul uman. Ierarhia este adesea afisata ca o piramida, cu cele mai scazute niveluri care reprezinta nevoile de baza iar nevoile complexe situate in partea de sus a piramidei.
In timp ce teoria lui Maslow este in general descrisa ca o ierarhie destul de rigida, Maslow a observat ca ordinea in care sunt indeplinite aceste nevoi nu este intotdeauna aceeasi. De exemplu, el constata ca pentru unele persoane, nevoia de respectul de sine este mult mai important decât nevoia de dragoste. Pentru altii, nevoia de creativitate poate inlocui chiar si nevoile cele mai de baza.
Ierarhia sugereaza ca atunci cand nevoile de la baza piramidei au fost indeplinite, persoana isi poate concentra atentia pe aceasta nevoie de varf.
Ce este nevoia de auto-actualizare?
Situata in varful ierarhiei lui Maslow, el a descris aceasta nevoie elevata in felul urmator:
“Ceea ce un om poate fi, el trebuie sa fie. Acesta nevoie o putem numi „auto-actualizare” … se refera la dorinta de auto-realizare si anume la tendinta de a deveni pentru el actualizat in domeniul in care are potential. Aceasta tendinta ar putea fi exprimata ca dorinta acerba de a deveni ceea ce este si tot ceea ce este capabil de a deveni. ”
Caracteristicile nevoilor de auto-actualizare
Auto-Acceptarea si Viziunea Lumii Democrate
Oamenii auto-actualizati tind sa se accepte pe ei si pe ceilalti asa cum sunt. Nu au inhibitii si sunt capabili sa se bucure de ei insisi si de viata lor, fara sentimente de vinovatie. Alte persoane sunt tratate la fel, indiferent de context, starea curenta sau alti factori social-economici si culturali.
Realist
O alta caracteristica importanta a nevoii de auto-actualizare este un sentiment de realism. Mai degraba decat sa fie speriati de lucruri care sunt diferite sau necunoscute, individul auto-actualizat este capabil de a vedea lucrurile logic si rational.
Centrat pe problema
Individul auto-actualizat este adesea motivat de un puternic sentiment de etica personala si responsabilitate. El se bucura de rezolvarea problemelor lumii reale si de multe ori este implicat sa ajute alte persoane sa isi imbunatateasca propria viata.
Experiente de varf
Auto-actualizarea este, de asemenea, caracterizata ca avand frecvente experiente de varf. Ce sunt experientele de varf? Potrivit lui Maslow, acestea sunt “Sentimentele unor orizonturi nelimitate de deschidere, pana la viziune, sentimentul de a fi simultan mult mai puternic si mult mai neajutorat decat ai fost vreodata, sentimentul de extazie, de mirare si veneratie, sentimentul de pierdere in timp si spatiu cu convingerea ca in final ceva extrem de important si valoros s-a intamplat, pentru ca subiectul a fost, intr-o oarecare masura, transformat si intarit in viata de zi cu zi de o astfel de experienta. “
Autonomie
Indivizii auto-actualizati nu au aceeasi perceptie cu ceilalti oameni despre ideea de fericire si contemplare. Aceasta perspectiva originala permite individului de a trai in prezent si aprecia frumusetea fiecarei experiente.
Singuratate si confidentialitate
Persoanele auto-actualizate pun pret pe confidentialitate si se bucura de singuratate. In timp ce le place de asemenea compania altora, timpul in care vorbesc cu ei insusi este esential pentru descoperirea personala si cultivarea potentialului individual.
Simt al umorului filosofic
Persoanele auto-actualizate au in general un simt al umorului profund. Ele sunt capabile de a se bucura de situatii amuzante si de auto-ironie, dar nu ridiculizeaza sau isi bat joc pe seama altor oameni.
Spontaneitate
O alta caracteristica a oamenilor auto-actualizati este tendinta de a fi deschis, neconventional si spontan. In timp ce acesti oameni sunt capabili sa urmeze asteptarile sociale general acceptate, ei nu se simt limitati de aceste norme in ganduri sau comportamente.
Bucurati-va de calatorie
In timp ce oamenii auto-actualizati au obiective concrete si nu se bazeaza pe expresia „scopul scuza mijloacele” – ei punand acelasi accent atat pe scop cat si pe mjloace. Drumul spre atingerea unui obiectiv este la fel de important si de placut ca si realizarea acestuia.
Adaugă comentariu nou