Meloterapia | Psiholog Psihoterapeut Psihiatru Coach | E-psiho.ro
Inregistrare
Autentificare
Inregistreaza-te
ca Specialist si promoveaza-ti articolele, evenimentele sau joburile
Pagina de facebook e-psiho Pagina de google plus e-psiho Canalul de twitter e-psiho Canalul de youtube e-psiho Feed RSS e-psiho Adaugare la bookmark e-psiho Adaugare ca motor de cautare e-psiho
Newsletter
Processing

Meloterapia

Meloterapia

Meloterapia , terapia prin muzica, o alternativa la indemana oricui

Datorita influentelor sonore armonioase, terapia prin muzica este folositoare in special pentru calmarea starilor de nervozitate si pentru calmarea emotiilor. Cu ajutorul meloterapiei pot fi tratate starile depresive,anxietatea generalizata, patologia asociata cu stressul, surmenajul intelectual ori simptomele psihice associate unei afectiuni dureroase cronice.

Spre exemplu, in antichitate, soldatilor li se aplicau tratamente sonore pentru indepartarea anxietatii , a fricii sau a emotiilor.Pe acelasi principiu se merge si in cazul bebelusilor care, in momentul in care devin nelinistiti, poti fi calmati de indata cu ajutorul cantecelor de leagan.

Cum functioneaza

Specialistii au facut o serie de cercetari pentru a arata beneficiile meloterapiei. Exista studii publicate (PET scan si imagerie functionala) care arata modificarea  undelor cerebrale , aparitia undelor alfa lente si a unei stari de relaxare  care permite inducerea unor sugestii placute , modificarea si reglarea frecventei cardiace si a frecventei respiratorii, reglarea pe termen lung a hiperexcitabilitatii vegetative responsabile de starea de tensiune interioara.

De asemenea, muzica stimuleaza eliberarea de endorfine  si enkefaline , morfinele endogene ale creierului cu rol in analgezie si in tonusul emotional,  ceea ce ajuta la indepartarea oboselii si a durerii.

In ceea ce priveste tratamentul, exista doua optiuni. Tratamentul pasiv in care pacientul nu trebuie decat sa stea linistit si sa asculte muzica si tratamentul activ in care pacientul este pus sa cante la diferite instrumente muzicale.

Cui se adreseaza

Meloterapia se adreseaza tuturor: copiilor, adolescentilor, adultilor sau batranilor.Toata lumea se poate bucura de beneficiile terapiei prin muzica, chiar daca nu ai o problema de sanatate. Cei vizati sunt persoanele suferind de anxietate generalizata,atacuri de panica, tulburari de somatizare  dar si cei cu afectiuni mai grave , alaturi de alte forme de terapie cum ar fi ergoterapia, terapia ocupationala, etc.

Beneficiile meloterapiei sunt :

- imbogateste viata unei personae;
- dezvolta sensibilitatea;
- ajuta comunicarea cu cei din jur;
- ofera placere, bucurie;
- faciliteaza contactele sociale;
- previne/reduce tulburarile de comportament;
- calmeaza anxietatea.

Pe scurt :
Muzica este considerata o modalitate excelenta de a imbunatati psihicul uman. Aceasta produce o stare emotionala agreabila permitand reducerea anxietatii, contribuind la ameliorarea unui anumit tip de dureri, favorizand totodata somnul. Pentru fiecare dintre noi, muzica are rolul de a actiona asupra starilor sufletesti. Ascultand muzica placuta ne putem relaxa si echilibra emotional.

Operele unor compozitori precum Wolfgang Amadeus Mozart, Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Robert Schumann sau Frederick Chopin au un efect demonstrat si incontestabil in ameliorarea starilor de panica, oboseala interioara, nervozitate si stres. Tinand cont de faptul ca existenta cotidiana este caracterizata de tensiuni permanente si presiuni exterioare, meloterapia actioneaza adesea ca un ‘soft-cure”, care ne ajuta sa ne mentinem echilibrul, macar in ceea ce priveste aspectul psihologic al problemei.

Acest articol nu poate fi preluat fara acordul nostru.

Adaugă comentariu nou

CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteţi un vizitator uman şi pentru a preveni spam-ul automat la trimiteri.
Imagine CAPTCHA
Introdu caracterele din imagine.