Homosexualitatea | Psiholog Psihoterapeut Psihiatru Coach | E-psiho.ro
Inregistrare
Autentificare
Inregistreaza-te
ca Specialist si promoveaza-ti articolele, evenimentele sau joburile
Pagina de facebook e-psiho Pagina de google plus e-psiho Canalul de twitter e-psiho Canalul de youtube e-psiho Feed RSS e-psiho Adaugare la bookmark e-psiho Adaugare ca motor de cautare e-psiho
Newsletter
Processing

Homosexualitatea

Homosexualitatea

Homosexualitatea a fost mult timp perceputa ca o tulburare psihica, rezultat al mamelor dominante si al tatilor distanti. Acum cunoastem mai mult. Homosexualitatea, comuna in regnul animal, este produsul unor factori genetici si a unor conditii prenatale. Totusi, ramane inca un fascinant mister darwinian.

Familia.
Clipul incepe prin a prezenta teorii despre influentele parentale asupra orientarii sexuale, sugerand ca un tata distant sau o mama excesiv de dominanta poate conduce o persoana catre homosexualitate. De fapt, aceasta teorie a fost prezentata de unii psihologi si psihiatri, fiind folosita pentru a explica si cauzele schizofreniei. In cele din urma, s-a demonstrat a fi falsa in ambele cazuri. De exemplu, in 1970, cercetatorii de la Institutul Kinsey au facut un studiu in urma caruia au demostrat ca nu exista nicio dovada care sa certifice idea ca acest tip de influente familiale au impact asupra homosexualitatii copiilor. In cei 40 de ani care au trecut de atunci nu s-a demonstrat ca ar exista vreo legatura evidenta intre cele doua.
Homosexualitatea este normala.
Mai departe, clipul atinge subiectul "normalitatii" homosexualitatii. Normalitatea nu ar trebui sa fie un aspect semnificativ in tratarea acestui subiect.Totuşi, conceptul de normalitate a dat mult de furcă teologilor, filozofilor, psihologilor, medicilor, sociologilor etc Asa cum este prezentat si in desenul animat, multe specii de animale au un comportament sexual indreptat spre parteneri de acelasi sex, iar unele specii au unii membri ce prezinta atractie primara fata de propriul sex. Doar cateva carti foarte bune au abordat acest aspect.
Nu decizi pe cine iubesti.
Atunci cand Martha, personajul nostru, spune " Nu decidem pe cine iubim", ea are dreptate. Cercetarile arata ca atractia sexuala apare undeva la varsta pubertatii. Daca ne gandim la perioada de pubertate, vom realiza ca nu alegem constient de cine ne simtim atrasi. De fapt, tot cercetarile arata ca , indiferent de orientarea sexuala, aceasta tinde sa se dezvolte tot in jurul perioadei de pubertate. Toate indiciile arata ca oamenii nu isi aleg orientarea sexuala.
Totul se afla in gene.
Cercetarile asupra gemenilor au demonstrat, intr-adevar, ca daca unul din doi gemeni identici este gay, si celalalt este foarte probabil sa aiba aceasi orientare sexuala.Una dintre cele mai aprofundate cercetari a descoperit ca mostenirea ereditara a orientarii sexuale este de 62%. Asta inseamna ca 62% din motivatia pentru care unii oameni sunt gay, iar altii straight, se datoreaza efectelor genetice. Clipul releva corect faptul ca acest fenomen este mai puternic decat in cazul ereditatii privind stangacii, care este de aproximativ 25%.
Frati mai mari.
Una dintre cele mai consacrate descoperiri in psihologia dezvoltarii este acea ca fiecare frate mai mare creste sansele ca un barbat sa fie gay. Fratii mai tineri nu par sa aibe un efect, si nici surorile. De fapt, rudele nu par sa aiba vreo legatura cu orientarea sexuala a femeilor. Dar in ceea ce priveste barbatii, fiecare frate mai mare creste sansele homosexualitatii cu circa 33%. Se presupune ca acest efect se datoreaza faptului ca mamele produc antigeni cand au fetusi masculini, iar acesti antigeni au efect asupra dezvoltarii creierului.Totusi, desenul animat prezinta acest aspect ca pe un fact, desi la acest moment este doar o teorie.
Terapeutul meu m-a vindecat.
Clipul se incheie cu o discutie despre posibilitatea de a schimba orientarea sexuala a unei persoane prin intermediul terapiei sau a rugaciunilor. Cercetari convingatoare nu exista in acest sens, iar doctori prestigiosi din domeniu au spus ca aceste lucru nu este posibil. Clipul prezinta corect faptul ca toate marile organizatii de sanatate mentala au declarat ca homosexualitatea nu este o boala mentala, iar incercarile de a schimba acesta natura nu sunt recomandate.
Categorii: 

Adaugă comentariu nou

CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteţi un vizitator uman şi pentru a preveni spam-ul automat la trimiteri.
Imagine CAPTCHA
Introdu caracterele din imagine.