Fobia
Fobia
Fobia este o teama exagerata si persistenta de un obiect sau situatie care de regula, sunt nepericuloase. Aceste frici produc dorinta irationala a persoanei de a evita situatiile respective, desi pacentii realizeaza caracterul irational al fricii lor.
In plan fiziologic fobia genereaza tahicardie, transpiratii, tremor, respiratie acceleratam tensiune sau dimpotriva, slabiciune musculara, furnicaturi in stomac, senzatia de greata, senzatia de sufocare, etc. Mai ales la agoraphobia aceste simptome se asociaza cu atacurile de panica.
In plan comportamental senzatia traita de persoanele fobice este ceea de “stana de piatra”. Fobicul simte ca nu poate sa reactioneze in nici un fel. Sau dimpotriva poate manifesta tendinta de la cealalta extremitate, de a fugi.
In acelasi timp in mintea subiectului, apar tot felul de ganduri de genul: “o sa lesin”; “o sa mi se faca rau”, “tremur si toata lumea observa”, “o sa imi pierd controlul”, etc. Aceste ganduri sunt insotite de stari afective de jena, teama, furie, rusine, etc.
Evitarea situatiilor care genereaza fobia o mentine, si asta pentru ca persoana fobica nu poate invata ca situatiile care il sperie nu sunt atat de periculoase pe cat isi inchipuie.
Fobiile sunt de mai multe feluri:
a) Fobiile simple (de inaltime, insecte, sange, de spatii inchise – claustrofobia -, de proceduri medicale sau boli). Practic orice obiect poate produce o fobie.
b) Fobia sociala – teama de critica, de evaluari negative, de a vorbi in public, de relationare interpersonala (timiditatea), etc. De obicei persoanele cu fobie sociala constientizeaza mai greu teama fata de aceste situatii si isi justifica comportamentele de evitare destul de logic. Pe de alta parte sunt cele mai riscante tipuri de fobii. Ele pot chiar distruge viata persoanei in cauza. Aflate in situatii sociale care le provoaca teama, subiectii cu fobie sociala se vor simti stanjeniti, se vor comporta ciudat, iar ceilalti ii vor aprecia ca fiind anxiosi, slabi, nebuni sau prosti.
c) Agorafobia – teama de a se afla in spatii aglomerate (magazine, piete, cinematografe, etc), de a calatorii cu mijloace de transport in comun, de a se afla departe de casa.