Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in /home3/repsih03/public_html/sites/all/modules/views/includes/view.inc on line 2421

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in /home3/repsih03/public_html/sites/all/modules/views/includes/handlers.inc on line 733
De ce visam? Topul teoriilor | Psiholog Psihoterapeut Psihiatru Coach | E-psiho.ro
Inregistrare
Autentificare
Inregistreaza-te
ca Specialist si promoveaza-ti articolele, evenimentele sau joburile
Pagina de facebook e-psiho Pagina de google plus e-psiho Canalul de twitter e-psiho Canalul de youtube e-psiho Feed RSS e-psiho Adaugare la bookmark e-psiho Adaugare ca motor de cautare e-psiho
Newsletter
Processing

De ce visam? Topul teoriilor

De ce visam? Topul teoriilor

de ce visam

Visele au fascinat filosofii de mii de ani, dar abia recent au devenit visele subiectul unei cercetarii empirice si a unor studii stiintifice concentrate. Este foarte probabil sa te fi trezit des incercand sa rezolvi misterul din continutul visului tau, sau poate ca te-ai intrebat de ce visezi, in primul rand…

Sa incepem prin a raspunde la o intrebare de baza -  Ce este un vis? Visul include suma imaginilor, gandurilor si emotiilor experimentate in timpul somnului. Visele pot fi extraordinar de intense sau foarte vagi.; incarcate de emotii pozitive sau de reprezentari infricosatoare; concentrate si usor de inteles sau neclare si confuze.

De ce visam? Carui scop servesc visele? In timp ce multe teorii au fost inaintate, niciunele nu au ajuns la un consens. Avand in vedere ca o mare parte din timp ne-o petrecem visand, faptul ca cercetatorii nu inteleg inca scopul acestor vise poate parea enigmatic. In orice caz, este important sa fim constienti ca stiinta nu a deslusit inca scopul exact si functiile somnului insusi.

Unii cercetatorii sugereaza faptul ca visele nu servesc unor scopuri anume, in timp ce altii sunt de parere ca visele sunt esentiale bunastarii mentale, emotionale si fizice. Ernest Hoffman, directorul Centrului de Tulburari de Somn de la spitalul Newton Wellesley din Boston, sugereaza ca “…o posibila (dar nedemostrata) functie a viselor ar fi sa impleteasca material nou in sistemul lor central intr-un fel in care sa reduca atat stresul emotional , cat si sa ne ajute sa cooperam mai bine cu viitoare traume sau evenimente stresante.”

In continuare, vom invata mai multe despre unele dintre cele mai cunoscute teorii despre vise.



Teorii psiho-analitice despre vise.

In acord cu perspectiva psiho-analitica, teoria despre vise a lui Sigmund Freud sugereaza faptul ca visele sunt o reprezentare a unor dorinte, ganduri si motivatii din subconstient.  Potrivit viziunii psiho-analitice despre personalitate a  lui Freud, oamenii sunt condusi de instincte agresive si sexuale, ce sunt reprimate de constiinta noastra. În concepţia lui Freud, dorinţele interzise scapă controlului conştient din timpul stării de veghe şi apar în somn în timpul visului căutând în felul acesta să pătrundă în conştiinţă.

In faimoasa sa carte, “Interpretarea viselor”, Freud scria ca visele sunt : “…impliniri deghizate a dorintelor reprimate”. El descrie, de asemenea, doua componente diferite ale viselor :  continut manifest si continut latent. Continutul manifest reprezinta ceea ce subiectul isi aduce aminte la trezire. Sub acest material exista insa un continut latent care cauzeaza producerea visului.Continutul manifest este rezultatul travaliului oniric, proces ce angreneaza emotiile si impulsurile inconstiente.

Freud distinge trei tipuri de vise care au la baza diferentierea in functie de gradul de rationalitate si de veridicitate a continutului. In prima categorie se situeaza visele simple sau visele clare care sunt specifice copiilor si care sunt inspirate de nevoi fiziologice. In cea de-a doua categorie sunt situate visele rezonabilecare au o anumita coerenta logica iar in cea de-a treia categorie sunt situate visele obscure, incoerente si absurde, care fac interesul psihanalistilor.

Teoria lui Freud a contribuit la cresterea popularitatii interpretarii viselor, ce ramane populara si astazi. In orice caz, cercetarile au esuat in a demonstra ca acest continut manifest ascunde semnificatia psihologica reala a unui vis.

Multe alte teorii au fost elaborate in scopul deslusirii aparitiei si semnificatiei viselor.  Iata cateva:



*o teorie sugereaza faptul ca visele sunt rezultatul incercarii creierului nostru sa interpreteze stimuli externi, in tmpul somnului. De exemplu, sunetele auzite la radio pot fi incorporate in continutul unui vis.

* o alta teorie utilizeaza o metafora informatizata pentru a analiza visele. Potrivit acesteia, visele serves sa “curete” dezordinea din mintea noastra, asemenea unei operatii de curatare dintr-un calculator, reimprospatand mintea si preparand-o pentru a doua zi.

* un alt model propune ca functia viselor ca forma de psihoterapie. In aceasta teorie, cel care viseaza este capabil sa faca legaturi intre diferite ganduri si emotii in cadrul unui mediu securizant.

* o teorie moderna despre vise combina unele elemente ale teoriilor precedente. Activarea creierului creeaza conexiuni ample intre ganduri si idei, care sunt apoi ghidate de emotiile celui care viseaza.

Adaugă comentariu nou

CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteţi un vizitator uman şi pentru a preveni spam-ul automat la trimiteri.
Imagine CAPTCHA
Introdu caracterele din imagine.