Ce este un coach? | Psiholog Psihoterapeut Psihiatru Coach | E-psiho.ro
Inregistrare
Autentificare
Inregistreaza-te
ca Specialist si promoveaza-ti articolele, evenimentele sau joburile
Pagina de facebook e-psiho Pagina de google plus e-psiho Canalul de twitter e-psiho Canalul de youtube e-psiho Feed RSS e-psiho Adaugare la bookmark e-psiho Adaugare ca motor de cautare e-psiho
Newsletter
Processing

Ce este un coach?

Ce este un coach?

 

Concise Oxford Dictionary defineste verbul “to coach” ca “a medita pe cineva, a forma pe cineva, a oferi indicii cuiva, a orandui faptele”, definitie ce nu ne ajuta acum prea mult, acestea fiind actiuni care nu au o legatura neaparata cu coaching-ul.

Ceea ce este sigur despre coaching este ca se concentreaza asupra posibilitatilor viitoare ale cuiva, nu asupra greselilor din trecut ale persoanei respective.

In viata de zi cu zi, dar si in afaceri, cuvantul “formare” a ajuns sa fie folosit drept sinonim al actiunii de “coaching”. David Clutterbuck, in cartea sa “Everyone needs a mentor”, afirma ca “in ciuda varietatii de definitii ale formarii si a varietatii de nume care i se dau acesteia (de la consilierecoaching, la psihoterapie si dezvoltare personala), toti expertii par a fi de accord ca ea isi ea isi are originile in conceptul de ucenicie, inteles ca o relatie dintre un individ mai in varsta, mai experimentat, care si-a transmis cunostintele asupra felului in care o sarcina poate fi indeplinita si asupra modalitatii de a opera in lumea comerciala, sociala, sau intima in anumite cauzuri.

Un coaching de calitate si o buna indrumare pot si ar trebui sa-l duca pe un individ dincolo de limitarile cunostintelor unui coach sau a unui psiholog formator, de exemplu.

Coachingul este un proces responsabilator, la fel ca si psihoterapia, proces ce indeamna persoana antrenata la auto-responsabilizare. Indeplinesc mai bine o sarcina atunci cand vreau, decat atunci cand “trebuie” sa o fac. “Vreau” este pentru mine, “trebuie” este pentru ceilalti. Automotivarea este o chestiune de alegere a fiecaruia.  

Dintre multiplele beneficii ale coaching-ului putem mentiona imbunatatirea performantelor cat si a productivitatii, ameliorarea procesului de invatare, raspunsuri mai rapide si mai eficiente la probleme, cat si ameliorarea relatiilor cu cei din jur.

Coaching-ul este atat o atitudine, cat si un comportament, cu aplicatii multiple pe plan profesional si privat. Este solicitat din ce in ce mai mult, astfel incat cei care cauta sa isi schimbe perspectiva asupra vietii profesionale, de exemplu, vor gasi coaching-ul o aptitudine de nepretuit oriunde se vor duce.

Anca Maftei

Adaugă comentariu nou

CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteţi un vizitator uman şi pentru a preveni spam-ul automat la trimiteri.
Imagine CAPTCHA
Introdu caracterele din imagine.