ADHD | Psiholog Psihoterapeut Psihiatru Coach | E-psiho.ro
Inregistrare
Autentificare
Inregistreaza-te
ca Specialist si promoveaza-ti articolele, evenimentele sau joburile
Pagina de facebook e-psiho Pagina de google plus e-psiho Canalul de twitter e-psiho Canalul de youtube e-psiho Feed RSS e-psiho Adaugare la bookmark e-psiho Adaugare ca motor de cautare e-psiho
Newsletter
Processing

ADHD

ADHD

 

Sindromul ADHD

Desi sunt la fel de inteligenti si capabili ca ceilalti, copiii cu ADHD nu stiu sa-si utilizeze resursele de care dispun.

ADHD este o prescurtare acceptata international si inseamna Deficit de Atentie/Tulburare Hiperkinetica.

Este una dintre cele mai frecvente afectiuni comportamentale întalnite la copii si adolescenti: studiile arata ca un procent de 5% din copiii de varsta scolara prezinta simptome de ADHD.
Aceasta afectiune debuteaza în copilarie si poate persista si la varsta adulta. Desi la unii copii simptomele ADHD dispar odata cu înaintarea în varsta, peste 60% pot sa prezinte simptome si la varsta adulta.

Baietii sunt mai afectati
Neatentia, impulsivitatea si hiperactivitatea sunt cele trei caracteristici ale unui copil care sufera de ADHD. Dar chiar daca observi ca micutul tau e mai neatent sau hiperactiv, nu te ingrijora pana la 45
ani se afla intrun stadiu de dezvoltare in care dificultatile de concentrare si nelinistea sunt normale! ADHD e mai frecvent la baieti decat la fete, raportul e de 4:1.

Repercusiuni ingrijoratoare
Daca copilul tau este diagnosticat cu ADHD, este important sa faca tratamentul indicat de specialisti. Statisticile arata ca 30% dintre copiii cu acest sindrom care nu au beneficiat de tratament ajung sa comita infractiuni. De asemenea, in lipsa tratamentului, copiii cuADHD dezvolta, in timp, practici antisociale si devin agresivi.
O parte importanta a tratamentului este monitorizarea simptomelor din diferite domenii si medii. Modul in care invata, rezultatele de la scoala, relatiile cu copiii de varsta lui sau comportamentul pe
care-l are acasa si la scoala, toate sunt luate in calcul si evaluate.

ADHD intarzie dezvoltarea normala
Un copil cu ADHD poate avea o capacitate cu 30% mai scazuta de a tine minte si de a fi atent, comparativ cu ceilalti copii de varsta lui.

Cauzele ADHD

Desi cauzele exacte nu au fost determinate inca, cercetatorii Sindromul ADHD considera ca, cel mai probabil, ADHD se transmite genetic. Un copil care are un parinte afectat de acest sindrom, are 25% sanse sa sufere, la randul lui, de aceasta afectiune. De asemenea, s-a observat ca un istoric familial de alcoolism
si tulburari afective se asociaza cu un risc crescut de ADHD. Totusi, se pare ca doar in proportie de 20%, factorii de mediu pot fi invinovatiti pentru aparitia ADHD.

UN „defect“ neurologic
ADHD apare din cauze care tin de structura si chimia creierului.
Copilului ii e greu sa se concentreze, este hiperactiv si poate avea un temperament dificil.

Diagnosticul de ADHD
La o varsta frageda, nu se poate pune un diagnostic exact de ADHD. La varste mici, pana in patru ani, copii sunt mult mai activi, nu reusesc sa acorde atentie sporita activitatii pe care o desfasoara,
se plictisesc mai repede, au nevoie constanta de noutati. Cauzele ca un copil sa fie mai agitat sunt multiple, de la regimul alimentar ori programul de somn, pana la gradul de toleranta si rabdare din partea adultului care il supravegheaza.
Chiar si lipsa de timp a parintilor sau influenta televizorului isi pot pune amprenta asupra comportamentului copilului.
Daca parintii sunt ingrijorati, totusi, pot sa stabileasca o intalnire cu un specialist– medic sau psiholog. Numai acesta poate sa puna un diagnostic.

Categorii: 

Adaugă comentariu nou

CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteţi un vizitator uman şi pentru a preveni spam-ul automat la trimiteri.
Imagine CAPTCHA
Introdu caracterele din imagine.