3 cele mai revelatorii experimente de psihologie | Psiholog Psihoterapeut Psihiatru Coach | E-psiho.ro
Inregistrare
Autentificare
Inregistreaza-te
ca Specialist si promoveaza-ti articolele, evenimentele sau joburile
Pagina de facebook e-psiho Pagina de google plus e-psiho Canalul de twitter e-psiho Canalul de youtube e-psiho Feed RSS e-psiho Adaugare la bookmark e-psiho Adaugare ca motor de cautare e-psiho
Newsletter
Processing

3 cele mai revelatorii experimente de psihologie

3 cele mai revelatorii experimente de psihologie

experimente psihologice

Psihologia reprezinta studiul mintii umane si a proceselor mentale in relatie cu comportamentul uman si natura umana. Datorita subiectului pe care il trateaza, psihologia nu este considerata o stiinta empirica, desi psihologii fac experimente si isi publica rezultatele in reviste de specialitate. Unele dintre experimentele pe care psihologii le-au condus de-a lungul anilor au relevat anumite lucruri despre modul in care oamenii gandesc si se comporta, lucruri nu tocmai de dorit, dar care ne ajuta cel putin sa ne pastram o doza de modestie. Este si asta de apreciat.

1. Teoria identitatii sociale
Un experiment psihologic clasic, de natura sociala,  intitulat “Experimentul pesterii haiducilor” a fost realizat cu ajutorul a doua grupuri formatie din baieti de cate 11 ani, intr-un parc national din Oklahoma, si a demonstrat cat de usor se adopta o identitate de grup exclusiva si cat de rapid poate degenera in ostilitate si rezistenta fata de straini.
Cercetatorul Muzafer Sherif a condus o serie de 3 experimente. In primul, grupurile s-au unit impotriva unui dusman comun. In cel de-al doilea, grupurile s-au unit impotriva cerectatorilor! Iar in al treilea experiment, cercetatorii au reusit sa intorca grupurile unul impotriva celuilalt.

2. Experimentul din inchisoarea Stanford : Puterea corupe.
Dezgustatorul experiment care a sapat adancimile raului in natura umana a sfarsit spre a afecta principalii cercetatori, in aceasi masura cu subiectii. Psihologul Philip Zimbardo a impartit participantii in doua grupuri; unii etichetati cu “prizonier”, iar altii cu “garda”. S-a desfasurat intr-o simulare de inchisoare de la subsolul inchisorii din Stanford. Prizonierii au fost arestati, perchezitionati la sange, curatati de paduchi, rasi in cap si supusi la alte procedee degradante similare.
Prizonierii s-au revoltat a doua zi, iar reactia garzilor a fost rapida si brutala. Dupa scurta vreme, cei aflati in detentie s-au aratat supusi si ascultatori, in timp ce “garzile” si-au luat foarte in serios rolurile batjocorind si abuzand de fuctia lor. Acesta ar putea fi confirmarea stiintifica a ideii ca oamenii nutresc tendinte malefice. Experimentul ce fusese planuit sa dureze 14 zile, a fost intrerupt dupa numai 6 zile din cauza nivelul crescut de abuz.

3.Obedienta fata de autoritati:capacitatea umana de cruzime.
In 1963 psihologul Stanley Milgram a dorit sa testeze inclinatia naturii umane de a asculta autoritatea cand vine vorba de a rani o alta persoana. Oamenii erau inca sub asediul gandurilor privind cruzimea ce avusese loc in Germania in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Subiectilor lui Miligram li s-a spus ca trebuiau sa fie “profesori” ai unor “invatacei” (care se aflau, de altfel, si ei in experiment).

“Profesorii” aveau datoria sa aplice socuri electrice acelor “elevi” care raspundeau gresit la intrebarile adresate.

Mai mult, li s-a spus ca trebuie sa mareasca doza de socuri electrice  daca elevul continua sa raspunda gresit.

In ciuda tipetelor si a plansetelor nevazutilor “elevi”, subiectii  continuau sa aplice socuri din ce in ce mai severe daca asa le indica experimentatorul in halat de laborator. Continuau sa raneasca inclusiv dupa ce li se atragea atentia ca au “rasplatit” elevul nemeritat. Concluzia? Se pare ca noi, oamenii, suntem destul de indepartat de toate consideratiile morale si etice atunci cand ordinul de a le incalca vine de la autoritati.

Adaugă comentariu nou

CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteţi un vizitator uman şi pentru a preveni spam-ul automat la trimiteri.
Imagine CAPTCHA
Introdu caracterele din imagine.