Sindromul Tourette II | Psiholog Psihoterapeut Psihiatru Coach | E-psiho.ro
Inregistrare
Autentificare
Inregistreaza-te
ca Specialist si promoveaza-ti articolele, evenimentele sau joburile
Pagina de facebook e-psiho Pagina de google plus e-psiho Canalul de twitter e-psiho Canalul de youtube e-psiho Feed RSS e-psiho Adaugare la bookmark e-psiho Adaugare ca motor de cautare e-psiho
Newsletter
Processing

Sindromul Tourette II

Sindromul Tourette II

 

Clasificarea ticurilor:
Există două tipuri de ticuri: simple şi complexe. Cele simple se produc deodată şi se pot repeta des (exemplu: clipitul, pufnitul, trasul nasului, grimasele faciale). Cele complexe sunt: sariturile, mirositul lucrurilor, atingerea altor persoane, coprolalia, echolalia.
Ticurile  se pot controla?
Cei cu sindromul tourette pot să-şi controleze uneori ticurile, dar efortul este similar cu reţinerea unui strănut, are, la un moment dat, tot trebuie eliberat. Ticurile devin mai intense la stress şi scad în intensitate când persoana se relazează, iar în timpul somnului dispar complet.
Este Sindromul Tourette mostenit?

Studiile genetice sugerează că acest sindrom este moştenit şi că genele implicate pot cauza simptome diferite la membrii familiei. Se pare că o persoană cu sindromul tourette 50% şanse să transmită aceste gene urmaşilor lui, dar nu e nevoie ca ele să se transforme în sindromul tourette , ci pot apare doar sub forma unor ticuri slabe sau comportament obsesiv.

Care e prognoza?
Incă nu s-a găsit un leac împotriva sindromul tourette , dar simptomele se diminuează în intensitate pe măsură ce persoana înaintează în vârstă. Dispariţia ticurilor poate apărea după adolescenţă, dar se pot intensifica (sau nu) depresiile, atacurile de panică, oscilaţiile între stările sufleteşti…). Chiar dacă tulburarea este permanentă, persoanele cu ST pot avea o viaţă normală! sindromul tourette  nu afectează deloc inteligenţa!!!

Educarea copiilor cu Sindromul Tourette
De obicei, copiii cu sindromul tourette  se comportă bine în clasele normale, dar unii pot avea greutăţi la concentrare (scriere-citire) sau învăţare. Toţi elevii cu sindromul tourette au nevoie de înţelegere din partea tuturor şi încurajare, pentru a da un randament maxim!

Tratarea Sindromul Tourette

Este bine ca sindromul tourette să se trateze din timp, mai ales dacă există ticuri puternice. Ele se pot ameliora, pentru ca persoana afectată să nu fie ridiculizată de colegi, profesori, prieteni sau străini. Astfel, copilul poate fi exclus din activităţi sau îndepărtat de la o relaţie normală între copii.

Alimente interzise?
La unii copii a crescut hiperactivitatea in urma consumurilor de fructe bogate în acid (citrice, ananas, cireşe, vişine…). Este indicată eliminarea ciocolatei, a cafelei, a colei şi a ceaiului negru, deoarece sunt excitante ale sistemului nervos, ceea ce conduce la intensificarea ticurilor.
Observatii?
Nu este voie să se facă observaţii referitoare la ticurile motorii, vocale, tulburările de atenţie, comportament obsesiv…, dar se vor face observaţii la: minciună, furt, chinuirea animalelor, lovirea părinţilor sau a altora, lipsa de respect, înjurături…
 Ticuri vocale:
Sunt vocalize rapide şi involuntare. Ticuri vocale simple sunt: fornăitul, grohăitul, tuşitul, trasul nasului, pufăitul… Ticuri vocale complexe: fluierături, lătrături, coprolalia (repe-tarea cuvintelor obsecene), echolalia (repetarea cuvintelor tocmai auzite), palilalia (repetarea cuvintelor sau sunetelor)…
Ticuri motorii:
     Sunt mişcări involuntare şi rapide.apar în special în timpul stresului sau când organismul este obosit sau pictisit. Cele simple sunt:clipitul, sucirea capului, scuturatul piciorului când se şede, ridicatul umerilor. Cele complexe: echopraxia (repetarea gesturilor altora), copropraxia (gesturi obscene sau interzise).

Categorii: 

Adaugă comentariu nou

CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteţi un vizitator uman şi pentru a preveni spam-ul automat la trimiteri.
Imagine CAPTCHA
Introdu caracterele din imagine.