Alcoolul | Psiholog Psihoterapeut Psihiatru Coach | E-psiho.ro
Inregistrare
Autentificare
Inregistreaza-te
ca Specialist si promoveaza-ti articolele, evenimentele sau joburile
Pagina de facebook e-psiho Pagina de google plus e-psiho Canalul de twitter e-psiho Canalul de youtube e-psiho Feed RSS e-psiho Adaugare la bookmark e-psiho Adaugare ca motor de cautare e-psiho
Newsletter
Processing

Alcoolul

Alcoolul

Datorita unor date stintifice, literale sau artistice se observa ca alcoolul a insotit omenirea facand parte integrata din viata societati omenesti. Consumul de alcool este pastrat sub forma “laica” chiar si in zilele noastre in timpul unor mese festive ; petreceri; e.t.c.
Paracelsus este socotit primul care a dat numerele de Alckhol substantei volatile obtinute la distilarea vinului. Cel mai vechi document scris care contine referiri la vin si la bere este considerat a fi papirusul lui Eber scris in anul 1500 i.e.n. si care contine si prescripti medicale.

Consumul de alcool este in scrierile lui Homer, Herodot, Aristotel si Platon. In tratamentul ranilor Hipocrate remarca folosirea pansamentelor cu vin cu exceptia ranilor articulare. Medicii, filozofii, preotii si scriitorii au recunoscut dubla fata a bauturii alcoolice: fermenti de reconfortare, convivialitate, bucurie dar si mizerie si deacadenta.

Alcoolicii sunt bautori excesivi, a caror dependenta de alcool este considerata fie o tulburare mintala decelabila, fie manifestari ce afecteaza sanatatea lor fizica si mintala, relatiile lor cu altii si bunul lor comportament social si economic, fie prodroame ale acestor genuri de tulburari. Ei trebuie deci sa fie supusi unui tratament.
Termenul de alcoolism a fost utilizat prima data in 1849 de catre medicul suedez Magnus Huss. In 1977 Organizatia Mondiala a Sanatati a publicat un document cu numele: “Incapacitati legate de consumul de alcool“ care a incercat sa integreze conceptul existent de “alcoolism“, boala care te face sa fii dependent de el. In 1979 termenul “alcoholism” a fost eliminat din clasificarea internationala  a bolilor si inlocuit cu “ sindromul de dependenta alcoolica“  (apropiat de ceea ce nespecialistii denumesc”betia”).
Unele persoane care beau si nu au probleme nu sunt alcoolici. Afirmatia ca alcoolismul este o maladie psihologica, alcoolicul fiind bolnavul care isi pierde libertatea de a se abtine de la alcool adica devine dependent de alcool este adevarata. Alcoolismul cronic reprezinta o toxicomanie cu caractere particulare:
-uzul raspandit al substantei, ceea ce face sa existe un numar extrem de mare de consumatori de alcool, dintre care circa 10% ajung la alcoolism cronic (in cazul heroinei , 100%);
-timpul de vindecare de alcool este mult mai mare comparativ cu alte substante cu potential adictiv;
-tolerenta presupune marirea dozei pana la 3-4 ori doza uzuala;
La alcoolismul cronic se ajunge atunci cand un individ nu se poate abtine de la alcool 24 de ore si imposibilitatea acestuia de a-si controla ingestia de alcool “obsesia alcoolica”.
Alcoolul este considerat a patra problema de sanatate dupa bolile cardiovasculare,bolile mintale si cancerul.

Categorii: 

Adaugă comentariu nou

CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteţi un vizitator uman şi pentru a preveni spam-ul automat la trimiteri.
Imagine CAPTCHA
Introdu caracterele din imagine.